1 Eylül 2015 Salı

Balın 7 Püf Noktası


Niçin bal tüketmeliyiz?

1. Günlük besin ve enerji ihtiyacımız,özellikle günümüzün zorlu koşullarında giderek artıyor. Öte yandan, sağlıklı ve doğru beslenme, sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazların arasında yer alıyor. Bal,hem besin değeri, hem insan sağlığına katkıları bakımından, doğal gıdaların önde gelenidir. Benzersizdir. Sağlıklı ve doğru beslenmenin, günlük enerji ve vitamin ihtiyacımızı doğal biçimde karşılamanın en iyi yollarından biri, her gün, yeterli miktarda bal tüketmektir. 


Bal: Çocuklar için mutlaka!
Ama bir yaşından sonra.

2. Vitamin, besin ve enerji değerleriyle bal, yetişkinler için olduğu kadar, çocuklar için de önemli bir gıdadır. İçeriğindeki vitamin, mineral, enzim ve aminoasitler, çocukların bedensel gelişimine önemli ölçüde katkı sağlar, enerji ihtiyaçlarını karşılar ve vücut dirençlerini arttırır. Ancak uzmanlar, bir yaşından küçük çocuklara bal yedirilmemesini önermektedirler.



Gerçek bal
bozulmaz,
kristalleşebilir

3. Yaygın kanının aksine,gerçek bal bazen kristalleşir. Bu,bozulduğu anlamına gelmez. Kristalleştiği haliyle de tüketilebilir; besin değerini kaybetmez. Balı kristalleşme öncesindeki kıvamına getirmek mümkündür: 45 dereceden daha az ısıda, benmari usulü(bir kabın içinde, suyla doğrudan temas ettirmeden)ısıtmak, kristalleşmenin çözülmesi için yeterlidir. Sahte bal ise, doğanın özlerini içermediği için, uzun süre kristalleşmeyebilir.



Balda zararlı madde olur mu? Nasıl anlaşılır?

4. Bal, doğal bir gıda maddesidir. Doğal biçimde üretilir ve doğada iyi olan ne varsa, içeriğinde bulundurur. Balın doğasında zararlı madde yoktur. Ancak, bütün tarımsal ürünler gibi, bal üretiminde de, üreticiler, zararlılarla ve hastalıklarla mücadele için, ilaçlara başvurmaktadırlar. Bilinçsiz ilaç kullanımı, bazen, balda dünya standartlarının üzerinde kimyasal bulunmasına neden olmaktadır. Balda bulunabilecek bu tür zararlı ya da yabancı maddelerin tesbiti ileri teknoloji ile donatılmış laboratuvarlarda, uzmanlarca yapılabilecek ayrıntılı analizlerle mümkündür. Ülkemizde TÜBİTAK ve Ege Üniversitesi laboratuvarlarında bu tür ayrıntılı analizler yapılabilmektedir.



Bal  neden besleyicidir?Neden enerji verir?

5.Bal, vitaminler, enzimler, mineraller, aminoasitler ve vücut için gerekli, yaşamsal değerde diğer pek çok elementi içerir. Bu, balı şekerli ürünlerden ayıran en belirgin özelliktir. Arılar, 1 gram bal için 4000'den fazla çiçeğin nektarını toplarlar.Bal, binlerce çiçeğin, bitkinin besleyici değerlerini ve şifasını taşır. Kişinin beslenme ve enerji ihtiyacına büyük ölçüde katkı sağlar. 100 gram balda, yaklaşık 325 kalori vardır. Öte yandan bal, antioksidan ve antibakteriyel özelliğiyle, vücudun direncini güçlendirir. Sağlığı korumaya yardımcı olur.



Gerçek bal sahtesinden  nasıl ayrılır?

6.İster petek, ister süzme olsun, gerçek balı sahtesinden ayırmak son derece zordur. Kıvamına ya da rengine bakarak, hatta tadarak balın gerçeğini sahtesinden ayırt etmek neredeyse olanaksızdır. En doğru, sağlıklı ve emin yol, laboratuvar analizidir.
İleri teknoloji ile donatılmış laboratuvarlarda, deneyimli uzmanlarca yapılacak analizler, gerçek balın sahtesinden kuşkuya yer vermeyecek biçimde ayırt edilmesini sağlar.


Süzme bal daha sağlıklı, daha avantajlı

7.Balın petek halinde olması, onun gerçek bal olduğunu kanıtlamaz. Kovan yakınına konan şeker şurubu vb'nin arılar tarafından bala dönüştürülmesi ile de petek bal elde edilebilir. Bu tür petek ballar çiçeklerin,bitkilerin, doğanın tadını, şifasını içermezler. Petek balın sağlık açısından güvenilir olup olmadığını, soframıza nereden, nasıl ve hangi koşullarda ulaştığını bilmek için her bir peteğin tek tek analiz edilmesi ve gıda kodeksine uygun olduğunun saptanması gerekir. Laboratuvar analizi ise,ileri teknoloji,deneyim ve uzmanlık gerektiren, pahalı bir işlemdir. Peteklerin ayrı ayrı analiz edilmesinin maliyeti, petek balın değerinin kat kat üzerindedir.
Daha sağlıklı bal tüketmenin yolu, güvenilir bir markanın süzme balını yemektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder