Niçin bal tüketmeliyiz?
1. Günlük besin ve enerji ihtiyacımız,özellikle günümüzün zorlu
koşullarında giderek artıyor. Öte yandan, sağlıklı ve doğru beslenme, sağlıklı bir
yaşamın olmazsa olmazların arasında yer alıyor. Bal,hem besin değeri, hem insan
sağlığına katkıları bakımından, doğal gıdaların önde
gelenidir. Benzersizdir. Sağlıklı ve doğru beslenmenin, günlük enerji ve vitamin
ihtiyacımızı doğal biçimde karşılamanın en iyi yollarından biri, her gün, yeterli
miktarda bal tüketmektir.
2. Vitamin, besin ve enerji değerleriyle bal, yetişkinler için olduğu
kadar, çocuklar için de önemli bir gıdadır. İçeriğindeki vitamin, mineral, enzim ve
aminoasitler, çocukların bedensel gelişimine önemli ölçüde katkı sağlar, enerji
ihtiyaçlarını karşılar ve vücut dirençlerini arttırır. Ancak uzmanlar, bir
yaşından küçük çocuklara bal yedirilmemesini önermektedirler.
Gerçek bal
bozulmaz,
kristalleşebilir
3. Yaygın kanının aksine,gerçek bal bazen kristalleşir. Bu,bozulduğu
anlamına gelmez. Kristalleştiği haliyle de tüketilebilir; besin değerini
kaybetmez. Balı kristalleşme öncesindeki kıvamına getirmek mümkündür: 45
dereceden daha az ısıda, benmari usulü(bir kabın içinde, suyla doğrudan temas
ettirmeden)ısıtmak, kristalleşmenin çözülmesi için yeterlidir. Sahte bal
ise, doğanın özlerini içermediği için, uzun süre kristalleşmeyebilir.
Balda zararlı madde olur mu? Nasıl anlaşılır?
4. Bal, doğal bir gıda maddesidir. Doğal biçimde üretilir ve doğada
iyi olan ne varsa, içeriğinde bulundurur. Balın doğasında zararlı madde
yoktur. Ancak, bütün tarımsal ürünler gibi, bal üretiminde
de, üreticiler, zararlılarla ve hastalıklarla mücadele için, ilaçlara
başvurmaktadırlar. Bilinçsiz ilaç kullanımı, bazen, balda dünya standartlarının
üzerinde kimyasal bulunmasına neden olmaktadır. Balda bulunabilecek bu tür
zararlı ya da yabancı maddelerin tesbiti ileri teknoloji ile donatılmış
laboratuvarlarda, uzmanlarca yapılabilecek ayrıntılı analizlerle
mümkündür. Ülkemizde TÜBİTAK ve Ege Üniversitesi laboratuvarlarında bu tür
ayrıntılı analizler yapılabilmektedir.
Bal neden besleyicidir?Neden enerji verir?
5.Bal, vitaminler, enzimler, mineraller, aminoasitler ve vücut için
gerekli, yaşamsal değerde diğer pek çok elementi içerir. Bu, balı şekerli
ürünlerden ayıran en belirgin özelliktir. Arılar, 1 gram bal için 4000'den fazla
çiçeğin nektarını toplarlar.Bal, binlerce çiçeğin, bitkinin besleyici değerlerini
ve şifasını taşır. Kişinin beslenme ve enerji ihtiyacına büyük ölçüde katkı
sağlar. 100 gram balda, yaklaşık 325 kalori vardır. Öte yandan bal, antioksidan ve
antibakteriyel özelliğiyle, vücudun direncini güçlendirir. Sağlığı korumaya
yardımcı olur.
Gerçek bal sahtesinden nasıl ayrılır?
6.İster petek, ister süzme olsun, gerçek balı sahtesinden ayırmak son
derece zordur. Kıvamına ya da rengine bakarak, hatta tadarak balın gerçeğini
sahtesinden ayırt etmek neredeyse olanaksızdır. En doğru, sağlıklı ve emin
yol, laboratuvar analizidir.
İleri teknoloji ile donatılmış laboratuvarlarda, deneyimli
uzmanlarca yapılacak analizler, gerçek balın sahtesinden kuşkuya yer vermeyecek
biçimde ayırt edilmesini sağlar.
Süzme bal daha sağlıklı, daha avantajlı
7.Balın petek halinde olması, onun gerçek bal olduğunu
kanıtlamaz. Kovan yakınına konan şeker şurubu vb'nin arılar tarafından bala
dönüştürülmesi ile de petek bal elde edilebilir. Bu tür petek ballar
çiçeklerin,bitkilerin, doğanın tadını, şifasını içermezler. Petek balın sağlık
açısından güvenilir olup olmadığını, soframıza nereden, nasıl ve hangi koşullarda
ulaştığını bilmek için her bir peteğin tek tek analiz edilmesi ve gıda
kodeksine uygun olduğunun saptanması gerekir. Laboratuvar analizi ise,ileri
teknoloji,deneyim ve uzmanlık gerektiren, pahalı bir işlemdir. Peteklerin ayrı
ayrı analiz edilmesinin maliyeti, petek balın değerinin kat kat üzerindedir.
Daha sağlıklı bal tüketmenin yolu, güvenilir bir markanın süzme
balını yemektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder